ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Képzési programok fejlesztése

2021. június 23.

  • 2021. 06. 30.

A Feldolgozóipari, foglalkoztatási tudásmegosztási program keretében 2021. június 23-án műhelymunkára került sor, ahol az ipari kender feldolgozására irányuló szakképzési programok kialakítása volt a cél.

A műhelymunka során a foglalkoztatók szükséglet meghatározását követően a speciális üzemi körülményekhez szükséges betöltésre váró álláshelyek munkakörelemzésére, szakmai kompetenciák, alkalmassági feltételek meghatározására került sor.

A szakértők a képzés során megszerezhető kompetenciákat a beszerzett gépek, berendezések üzemeltetése, a feldolgozóipari technológia ismerete, az iparágban szerzett gyakorlati tapasztalat és jártasság alapján dolgozták ki. A kidolgozás a jelenlegi felnőttképzési törvény által meghatározott szempontok és ajánlott képzési program sablonja szerint történt. A felnőttképzési szakértők irányítása mellett az alábbi 3 szakirányban történt meg a munkakörhöz szükséges hozzáértés megszerzését biztosító programok meghatározása:

• Az ipari kender textilipari feldolgozása és felhasználása

• Az ipari kender építőipari feldolgozása és felhasználása

• Az ipari kender árumag feldolgozás és felhasználása

1. „Kenderipari munkás”- Az ipari kender textilipari feldolgozás és felhasználása képzési program célja:

A képzés elvégzésével a résztvevő képes lesz az ipari kender textilipari célú elsődleges feldolgozására, a kapcsolódó munkafolyamatok kiszolgálására. A képzésben való részvételhez alapfokú iskolai végzettség, azaz általános iskola 8 osztály szükséges.

A képzés részletes tartalma:

• A gépüzemeltetés munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásai.

• Munka- és egészségvédelem az ipari kender textilipari célú feldolgozása során.

• A munkavédelmi szabályok betartása, és az eszközök helyes használata, balesetek elkerülése, munka és védőruha használata.

• Az ipari kender termesztéstechnológiája, az optimális betakarítási idő meghatározása megfelelő minőségű alapanyag előállítása.

• Tárolási kapacitás meghatározásának és szempontjai.

• A rostnövények elsődleges feldolgozásának alapvető eszközeinek használata, karbantartása.

• A dekortikáló berendezés működési elve, használatára és kiszolgálása

• A dobrosta működési elve, használatára és kiszolgálása.

• A pektinbontó eljárás folyamata és fokozatai.

• A szárítóeljárás folyamata és fokozatai.

• A tépőgép működési elve, használatára és kiszolgálása.

• A csomagolás, tárolás munkafolyama.

2. „Kenderipari munkás”- Az ipari kender építőipari feldolgozás és felhasználása képzési program célja:

A képzés elvégzésével a résztvevő képes lesz az ipari kender építőipari célú feldolgozásához kapcsolódó munkafolyamatok szakszerű elvégzésére a berendezések kiszolgálására.

A képzésben való részvételhez alapfokú iskolai végzettség, azaz általános iskola 8 osztály szükséges.

A képzés részletes tartalma:

• A gépüzemeltetés munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásai

• Munka- és egészségvédelem az ipari kender építőipari célú feldolgozása során. A munkavédelmi szabályok betartása, és az eszközök helyes használata, balesetek elkerülése, munka és védőruha használata.

• Munkaterület, alapanyag és gyártási anyagok átvétele.

• Technológiához kötődő alapmérések elvégzése.

• Termékgyártással összefüggő adatok rögzítése, feldolgozása, dokumentálása.

• Keverőgépek, berendezések működési elve, szakszerű használata és kiszolgálása.

• Présgép működési elve, szakszerű használata és kiszolgálása.

• Technológiai utasítások értelmezése, betartása.

• Termékcsomagolást, valamint az áru mozgatásának elemei.

3. „Kenderipari munkás”- Az ipari kender árumag feldolgozása és felhasználása képzési program célja:

A képzésben résztvevő ismerje meg az ipari kender árumag feldolgozás eszközeit, berendezéseit és a feldolgozás üzemi technológiáját.

A képzésben való részvételhez alapfokú iskolai végzettség, azaz általános iskola 8 osztály szükséges.

A képzés részletes tartalma:

• A gépüzemeltetés munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásainak megismerése, alkalmazása.

• Munka- és egészségvédelem az ipari kender feldolgozása során. A munkavédelmi szabályok betartása, és az eszközök helyes használata, balesetek elkerülése, munka és védőruha használata. A termőzóna elsődleges feldolgozásának alapvető eszközeit, szerszámainak megismerése, használata.

• Szárító működési elvének megismerése, a berendezés szakszerű használata és kiszolgálása.

• Az étkezési magtisztító működési elvének megismerése, a berendezés szakszerű használata és kiszolgálása.

• A hántoló működési elvének megismerése, a berendezés szakszerű használata és kiszolgálása.

• Az étkezési magfeldolgozó működési elvének megismerése, a berendezés szakszerű használata és kiszolgálása

• Csomagolóüzem és címkéző működési elvének megismerése, a berendezés szakszerű használata és kiszolgálása

• Az ipari kender árumag felhasználás területeit, piaci lehetőségeit és vevő tájékoztatásának elemei.

A képzési programok kidolgozásában részt vevő leendő foglalkozatók, azaz a projekt beruházást végző megvalósítóinak segítségével meghatározásra kerültek a gyakorlatorientált képzés személyi- és tárgyi feltételei, a munka-és védőruházat munkakörönként, a toborzás menete, a célcsoporttal történő kapcsolatfelvételek időpontja, tájékoztatónapok kitűzése, oktatásszervezési feladatok ütemezése, a promóciós film készítésének ütemezése.