ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Ajánlók

Kínában szárnyal a rostkender ipar

A kínai Heilongjiang tartomány  2021-ben 40 000 hold kender betakarítását végzi el. A kormány növeli ugyanis a csúcstechnológiát alkalmazó megoldások fejlesztését a világ kender textiltermelésének fővárosában.

https://hemptoday.net/40000-acres-of-fiber-hemp-fuels-chinas-one-county-one-industry-strategy/

A kendertextil előnyei

A kender az egyik legerősebb és legtartósabb szerves szál, ami a felsőruházathoz kiváló alapanyaga. A kenderruházat a pamut szakítószilárdságának háromszorosával rendelkezik. Könnyen keverhető más szálakkal, hogy kender-hibrid anyagot hozzon létre. Így az anyag megőrzi a kenderrostok szilárdságát, miközben a puhább, kifinomultabb szövetek kényelmét adja hozzá.

https://www.greenmatters.com/p/hemp-fabric-advantages-disadvantages

Új technológia a kendertextil gyártásban

A Hydrogen Link egyedülálló technológiát fejlesztett ki a természetes szálak feldolgozására a saját fejlesztésű katalitikus fejlett oxidáció segítségével. Az új technológia a H2O2 hidrogén-peroxiddal történő katalitikus reakciókat tartalmazó kezelésen alapul. A hidrogén-peroxid rendkívül környezetbarát vegyszer, mivel vízre és oxigénre bomlik.

https://www.hydrogenlink.com/hempfibers

A kender mint takarmány kiegészítő

Nem csupán a kendermag takarmány célú felhasználásáról van szó, ami köztudottan élelmezéséül szolgál a halaknak, baromfiknak, de még a versenygalamboknak is, hanem a levélzet hasznosítása pelletizált formában. Ez kiegészítő eledele lehet lovaknak és hasonló nagy növényevőknek, de a nyulaknak is, melytől igazoltan egészségesebbek lesznek.

https://www.lovasok.hu/lotartas/takarmanyozas/kender-mint-takarmanykiegeszito/

Mi az a kenderház?

A kenderház mely kenderbetonból épül egy vegyszermentes, természetes alapanyagú építési anyag, amely rendelkezik Magyarországon ÉMI engedéllyel. Egyike a leginkább fenntartható építkezési technológiáknak, mivel nem csak a kender növény köt meg széndioxidot növekedése során, de a ház falában végbemenő kémiai reakcíók is, melyek a szilárdulással járnak széndioxidot kötnek meg.

https://kenderhazepites.hu/

Hogyan képes a kender megtisztítani a szennyezett talajt

A csernobili nukleáris katasztrófa után Olaszországban is bevetették a kendert fitoremediációs tulajdonsága miatt, hogy nehézfémeket távolítsanak el egy szennyezett területről.

https://orvosikannabisz.com/ipari-kender/hogyan-kepes-a-kender-megtisztitani-a-szennyezett-talajt/

Ukrajnai kender ipari park

Kiváló partnerségi lehetőség lehet belőle, ha valóra válik az ukrajnai kenderkomplexum:

https://orvosikannabisz.com/hirek/nemzetkozi-hirek/az-ukrajnai-kender-ipari-park-celja-egy-termelesi-egyuttmukodes-letrehozasa/

https://hemptoday.net/hemp-industrial-park-in-ukraine-aims-to-create-production-cluster/