ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Útépítés nagygéres és nagyrozvágy között

Nagyrozvágy és Nagygéres a magyar-szlovák határ két oldalán fekszik. Nagyrozvágy a Bodrogközi járásban található, míg Nagygéres a szlovákiai Tőketerebesi járásba tartozik. A térség az észak-déli irányú közúti összeköttetés hiányával küzd. A fenti hiányzó határúti kapcsolat a két település lakosságát kerülőútra kényszeríti. A két település közötti út megépítésével megvalósul a közvetlen átjárhatóság Nagyrozvágy és Nagygéres között. 

A projekt közvetlen eredménye egy 4,3 km hosszú, határon átnyúló közút, melyből 1925 m 2x1 sávos szakasz magyarországi oldalon; 2,3 km 2x1 sávos új útszakasz pedig a szlovákiai oldalon épül meg. A teljes új útszakasz elsődleges haszonélvezői a két település lakossága, iskoláskorú tanulói és munkavállalói.

Közvetett haszonélvezők: vállalkozások, mezőgazdasági termelők és beszállítók, fuvarozók (3,5 súlykorlátozással), közintézmények, szolgáltatási szektor.

A megépülő útszakasz pozitív hozadékai:

  • A keleti és nyugati irányú 20-20 km távolságú és 20-30 perc időigényű kerülőutak kiiktatásával az utazási távolság, az utazási idők és az utazási költségek csökkennek.
  • A kerülőutak útterhelése, valamint a baleseti kockázatok csökkennek.

A projekt adatai

A projekt neve, azonosítója:

Útépítés Nagygéres és Nagyrozvágy között (SKHU/1802/3.1/008 - Hemp road)

Vezető kedvezményezett: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NIF Zrt.)

A projekt megvalósításában partner:

Nagygéres Község Önkormányzata (Obec Veľký Horeš)