ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Barabási üzemcsarnok átadása

  • 2023. 02. 01.

2022. december 1-én átadásra került a barabási beruházási projekt keretein belül épült üzemcsarnok, mely az ipari rostkender feldolgozásának színteréül szolgál.

Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, dr. Nagy István, agrárminiszter, dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, valamint Daróczi Gábor, Barabás polgármestere, de részt vett Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke is.

Az átadó további részében a Kenderlánc Kft közreműködésével bemutatásra kerültek az üzemben alkalmazott technológiák, a mechanikai rostfeltárás és kártolás, illetve megtekinthető volt számos alapanyag és késztermék, mely kenderből állítható elő és a jövőben akár a portfólió részét is képezhetik.

Az üzem célja az építőipari alapanyagelőállításon túl késztermék gyártása. Kész falazóblokk, kerítéselem, szigetelő panel fog készülni az üzemben, illetve a kender rostja első körben kisállat fekhelyek tölteteként hasznosul, mondta el Sarkadi Bence, az Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. ügyvezetője.