ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Az oktatási projekt eredményei

  • 2022. 01. 31.

A képzési programban és a tananyagfejlesztésben részt vevő szakemberek a szakterület elismert hazai szakértői és gyakorlati alkalmazói voltak.

A tananyagok egységes módszertani útmutató alapján készültek el az alábbi tématerületeken:

-        Az ipari kender biopolimer és biokompozit ipari hasznosítási lehetőségei és a feldolgozás jelenlegi technológiai háttere.

-        A kender egészségügyi feldolgozása.

-        Az ipari kender alkalmazása az építőiparban.

-        Az ipari kender, mint alapanyag előállítása és felhasználási lehetőségei.

-        Rostkender a textiliparban.

-        Az ipari kender (Cannabis sativa L.) élelmiszer- és kozmetikai ipari hasznosítási lehetőségei és a feldolgozás jelenlegi technológiai háttere.

A magyar nyelven fejlesztett tananyagok szlovák nyelvű szaknyelvi fordítását és szlovák gazdasági környezethez történő interpretációját a Szlovákiai Szakképző és Felnőttképző Intézet szakemberek végezték.

A projekt költségvetése lehetővé tette, hogy a tervezett vállaláson túl a gyakorlati képzéshez további 3 db oktatási segédlet fejlesztését is megvalósítsuk. Ezek a tananyagok az ipari kender árumag, textilipari –és építőipari feldolgozását célzó munkaköri felkészítések során kerültek alkalmazásra, támogatva a szakmai kompetenciák elsajátítását.

Az ipari kender termékfeldolgozást végző vállalkozásoknál - munkaerő szükségletük biztosítására munkakörre felkészítő képzések valósultak meg a felnőttképzési jogszabályoknak megfelelő programfejlesztést követően.  A kender árumag feldolgozását, textilipari termékfeldolgozását és építőipari hasznosítását célzó gyakorlati felkészítéseken alapszintű elmélet mellett gyakorlati gép- és eszközhasználatot, gyártástechnológiai ismereteket, munkabiztonsági és munkavédelmi ismereteket sajátíthattak el a képzés résztvevői.